Listings


    1. What is the capital eligibility criteria for main board listing?

    Answer: A Minimum post issue paid-up capital of Rs.200 million is required to list on the main board.

    2. What is the capital eligibility criteria for SME board listing?

    Answer: Minimum post issue paid-up capital of Rs.25 million is required to list on the SME board.

    3. How much capital should be raised on an IPO?

    Answer: This depends on the amount of funds the company needs to raise and, the interest of the investors. The company must be able to justify their specific need for capital to investors. Management must also carefully consider the degree of control they wish to retain. When a company goes public, a reasonable percentage of the shares must be publicly owned and have a minimum market value of PKR 200,000,000 for Pakistan Stock Exchange.

    4. What is the business requirement for main board listing?

    Answer: The following are the business requirements for main board listing:

    1. The Issuer shall have been in operations for at least 3 financial years;

    2. The issuer has profitable track record for at least 2 preceding financial years from its core business activities

    3. Not less than 51% of the shares of the issuer are held by the same persons for at least 2 preceding financial years;

    4. Its book value per share is not less than its face value per share;

    5. Why companies seek listing on PSX instead of simply borrowing funds from financial institutions?

    Conventional sources of financing include raising capital from existing shareholders and borrowing from financial institutions to which companies have to pay interest, even if they face business loss. Because PSX-listed companies source their capital funding directly from the shareholding public, these shareholders receive returns on their investment as dividends only when firms are profitable. Whenever listed companies need to raise capital for expansion, they are able to issue additional shares and offer them to the public.

    6. Who sets the initial share price?

    Answer: The company mutually agrees on an initial floor price, by agreement with the broker/investment dealer. However, consideration to the marketplace is the main factor.

    7. How is a trading symbol assigned?

    Answer: You can request specific trading symbols and we will try to accommodate your choices. If none of the preferred symbols are available, Pakistan Stock Exchange will request a symbol from NCCPL. Symbols previously used by other issuers cannot be reassigned.

    8. Is there a tax benefit Is there a tax benefit in Main Board/SME Board listing?

    Answer: Yes, the government also supports and promotes the decision of an organization to list, giving tax benefits (20% tax payable reduction for the first year after listing and 10% tax payable reduction for further two years after listing). These benefits directly impact your bottom line and improve earnings.

    9. How do I select a consultant?

    Answer: You can select any consultant who has been given a license by SECP.

    10. Do I have to give up control of my company to go public?

    Answer: No. Many companies structure their offerings so that after the initial offering, the owner(s) still have control. If the shares held by the public are widely distributed, management may maintain effective control, even when it owns less than 50 percent of the shares. If more than 50 percent of a company’s shares are sold to just a few outside individuals, the original owners could lose control of the company.

    11. Is the PSX listing process complicated?

    Answer: The listing process is not really complicated. A company wishing to apply will be provided with a list of financial advisors who can assist with its preparations.

    1. Your Company appoints a “Consultant” and completes submission of all documents

    2. Initial review of your Company and necessary due diligence to ensure compliance with the PSX regulations for listing.

    3. On behalf of the Exchange, the PSX Listing Committee approves the application.;

    4. After the Exchange’s approval, the application is forwarded to SECP for its approval

    5. Public offer through fixed price method or book building

    6. Your Company is formally listed

    12. What is a prospectus?

    Answer: It is an official document prepared by the consultant for the potential investors which contains Risk factor, floor price, and the necessary information requires by the investors.

    13. Can I exit the market once I list?

    Answer: Yes, you can buy back the shares of your company; and in the case of SME Board, you can migrate to main board once your paid-up capital exceeds PKR 200 million.

Main Board

SME Board

Publicly issued debt securities

Privately placed debt securities

Open ended mutual funds

  • List of approved consultants by SECP Download
  • Listings History View
  • Merged CompaniesPreview
  • Renamed Companies View
  • Demerged Companies View
  • List of liquidatorsPreview
  • Companies / Securities Applied for ListingPreview
  • Companies Registrar View Find a Listed Company here
  • List of Certified Directors

    List of Directors received from PICGPreview

  • List of Directors received from ICAPPreview
  • List of Directors received from ICMAPPreview

  • Delisted Companies Preview
  • Acquisition of sharesDownload
  • CHAPTER VII of Listed Companies (Code of Corporate Governance) Regulations, 2017 Preview
  • List of Approved Institutions

    Notice issued by the Exchange to all Listed Companies & Issuer of listed securities KSE/N-920 dated February 21, 2013Preview

  • List of Approved Director Training ProgramPreview
  • Analysis ReportView
  • List of Directors received from University of LahorePreview
  • List of Directors Training Program received from IBAPreview
  • List of Directors received from LUMS Preview

  • Correspondence Manual for Listed CompaniesPreview